Antal 0, Totalt 0 kr
812 recos
EASYTRYCK.se har fått snittbetyget
4.5 av 812 av sina kunder
Marie-louise R Marie-louise R tyckte: Jag har mycket positiv uppfattning om vår beställningsprocess, från första förfr...
Josefin H Josefin H tyckte: Superbra service från början till slut och jag är väldigt nöjd med den beachflag...
Sandra C Sandra C tyckte: Överlag bra med utmärkt service. Dock va själva trycket på den produkt vi bestäl...

Design

Designinstruktioner

Till varje produkt som ska tryckas finns det en designmall eller designinstruktion att ladda ner. I den står instruktioner om hur du går tillväga för att göra tryckoriginalet till din produkt.

Generella instruktioner som gäller de flesta produkter:

 • Måtten ska vara exakta, i skala 1:1.
 • Inga utfall eller skärmärken
 • Använd CMYK som färgskala
 • Konvertera alla texter till banor (Viktigt för att det ska bli rätt typsnitt.)
 • Finns det bilder med i designen, se till att dem är sparade i den tryckfil du skickar in och inte bara länkade. När du sparar filen ska du bocka i “Include linked files / Inkludera länkade filer”
 • Spara ditt original som PDF.

Färger

De allra flesta produkter trycker vi digitalt med färgskalan CMYK. Därför är det viktigt att du ställer in CMYK som färgläge när du gör dina original. Med digitaltryck kan viss färgavvikelse ske men resultatet blir alltid mycket nära färgerna i originalet. Det man ska ha i åtanke är att en datorskärm visar färger i RGB-skalan. För att få en bättre uppskattning om slutligt resultat rekommenderar vi att du skriver ut ditt original på en vanlig kontorsskrivare (färg). Det som skiljer RGB från CMYK är att RGB består av ljus (skärmar sänder ut ljus) medan CMYK är de färger du ser när du tittar i t.ex. en tidning. På din skärm kan alltså färger få en viss "lyster" som är omöjlig att återskapa i tryck. När det gäller svart färg på t.ex. bakgrund eller text rekommenderar vi följande CMYK-värden för bästa svärta: C60 M50 Y50 K100. Använder man endast K100 som svart färg kan resultatet bli åt det mörkgrå hållet. Kontakta oss om du har frågor gällande färger.


Ordlista

 • Tryckfil - Den fil vi utgår ifrån för att trycka din produkt.
 • Original - Ett annat ord för tryckfil, oftast i PDF-format
 • Pixlar - En pixel är en bildpunkt som visas på skärmen. Desto fler pixlar en bild har, desto högre kvalitet håller den. En bild som består av pixlar kallas även för rastrerad bild. Vid tryck på stora ytor är det viktigt att ha bilder med många pixlar. Desto fler desto bättre.
 • Vektor - En vektoriserad bild eller logotyp består istället för pixlar av matematiska ekvationer som beskriver form och färg. Det innebär att man kan skala om objektet i vilken storlek man vill utan att tappa skärpa och kvalitet. Detta är framför allt viktigt när man ska trycka riktigt stora ytor som annars blir svåra att producera med hög kvalitet.
 • DPI / PPI - Är förkortningar för “Dots per inch / Punkter per tum” samt “Pixels per inch / pixlar per tum”. Detta värde beskriver hur många pixlar som är samlade per tums bredd i en bild. Ett högre värde innebär att bilden har högre kvalitet, förutsatt att jämförelsebilden har samma mått. Det viktigaste för att få bra kvalitet när man trycker är alltså inte DPI / PPI-värdet utan det totala antalet punkter / pixlar.
 • EPS - Står för “Encapsulated Post Script” och är ett vektoriserat format som framför allt används till logotyper.
 • Illustrator - Är ett ritprogram som är mycket vanligt när det kommer till att ta fram och redigera vektoriserade original. Vi på easyonline.se föredrar att använda Illustrator.
 • InDesign - Är även det ett vanligt program för att ta fram tryckoriginal och layouter.
 • PDF - “Portable Document Format” är den filtyp vi gärna vill att du sparar dina original i. Formatet tar liten plats samt stödjer vektoriserad grafik vilket har gjort det till en branschstandard.
 • Skala - Talar om vilken storlek din tryckfil har i förhållande till den slutliga produkten. Generellt sett vill vi att du gör din tryckfil i samma mått som slutprodukten ska vara, dvs skala 1:1. För produkter som är över 5 meter stora åt något håll vill vi att du gör tryckfilen i skala 1:10.

Köpa designjobb

Tycker du att det är svårt att få till en professionell design. Ingen fara, då kan vi hjälpa dig. Vi designar daglien snygga profil- och expoprodukter och vet hur ditt budskap kommer fram på ett snyggt sätt. För detta debiterar vi 395 kr per halvtimme.
Vi debiterar dock aldrig löpande utan ger dig alltid ett fast pris innan vi sätter igång. På så sätt vet du exakt vad det kommer att kosta.


Designprogram

Här har du en länk till gratis nedladdning av testversion av Adobe Illustrator CS6. Det är programmet vi rekommenderar för att göra design till våra produkter.