Korrektur

När du fått ett korrektur från oss att godkänna vill vi att du granskar det ordentligt enligt nedan. Det är jätteviktigt då en produktion som skett enligt ett godkänt korrektur inte kan reklameras om man i efterhand upptäcker felaktigheter eller önskar ändringar.


Checklista

Följ dessa instruktioner så säkerställer du att produktionen av dina produkter blir precis såsom du önskar!


 • Tryckfärg(er)

  Pantone: Kontrollera att angivna pantonefärger stämmer.
  CMYK (digitaltryck): Önskas en specifik färg på t.ex. en tryckt bakgrund ber vi dig ge oss en pantonefärg som referens att matcha mot. Tryckresultat med digitaltryck kan skilja något mellan olika material och även mellan olika produktionstillfällen.

 • Bildupplösning

  Om du har bilder i din design, kontrollera då att upplösningen är tillräcklig för ändamålet. Vi brukar påpeka om vi tycker att dina bilder är för lågupplösta men alla har olika förväntningar och det är ditt ansvar att se till att upplösningen räcker till. Vi kan inte trycka mer detaljerat än det bildmaterial vi fått.

 • Texter / stavning

  Superviktigt! Se till att läsa igenom alla texter noggrant så inga stav- eller grammatiska fel finns med.

 • Objekt

  Om din design har många objekt (logotyp, ikoner, texter, bilder m.m.), kontrollera då att allt verkligen finns med. Vissa underlag (filer) vi får in är felaktigt uppbyggda och då finns risk att objekt trillar bort på vägen mellan underlaget till fungerande tryckoriginal (korrektur).

 • Storlek & placering

  Kontrollera att t.ex. din logotyp har den storlek och placering du önskar. (Gäller även andra objekt i designen).

 • Mått

  Om din produkt ska ha specifika mått, kontrollera att angivna mått stämmer enligt dina önskemål.

Notis ang. färgrymder / färgskalor:

Din dator- eller mobilskärm visar alla färger i färgrymden RGB, oavsett vilken färgrymd eller skala som är inställd i korrekturet. När dina produkter sedan trycks sker det antingen enligt färgskalan Pantone eller färgrymden CMYK. Varför är detta då viktigt att veta? - Jo, förmodligen kommer din skärm visa de flesta färger och kontraster lite starkare än det tryckta resultatet. För att din skärm ska visa ett så korrekt resultat som möjligt behöver den vara kalibrerad. Nu är det sällan man har tillgång till en kalibrerad kvalitetsskärm, men det kan vara bra att veta att olika skärmar ofta visar olika resultat och att de nästan alltid visar lite för starka färger och kontraster.


Vi finns alltid tillgängliga för hjälp och rådgivning

Har du några som helst frågor eller funderingar kring design eller korrektur så finns vi här för dig. Vi är väl medvetna om att det inte är helt lätt att ha koll på allt om man inte jobbar med det dagligen.