Tryckmetoder

Här går vi igenom de olika tryckmetoder som används vid märkning av våra produkter.

CMYK - Digitaltryck

Detta är den vanligaste tryckmetoden när det gäller storformat. De färger som blandas i trycket är C (cyan), M (magenta), Y (yellow) & K (Key / Svart). Detta är samma färger och teknik som används i en vanlig färgskrivare. De skrivare vi använder skriver dock ut i högre kvalitet samt mycket större format. I princip alla möjliga färger kan tryckas med undantag för t.ex. neonfärger samt guld, silver eller andra metallicfärger. Digitaltrycksmaskiner fungerar i förenklade drag på samma sätt som en vanlig bläckstråleskrivare med ett rörligt skrivhuvud som åker fram och tillbaka över det media man trycker på. Utöver vanlig digitaltryck använder vi även så kallad UV-digitaltryck. Då används specialfärger som härdas omedelbart med UV-lampor som följer med skrivhuvudet. Resultatet blir extra hållbara tryck som sitter benhårt på alla material.

Vanliga produkter som trycks med digitaltryck

Affischer, rollups, banderoller, vepor beachflaggor, eventtält, mässväggar, vepor mm. (flera av dessa kombineras med värmetransfer, se nedan)

Material man kan trycka på

I princip alla "mjuka" material som kommer på rulle eller ark - Papper, vinyl, mesh, tyg, canvas, tunn plast osv.

Digitaltryck - Värmetransfer

Bygger i grunden på exakt samma teknik som vanligt digitaltryck, men istället för att trycka direkt på det material som ska användas trycker man först på ett transferpapper från vilket man sedan värmer över färgerna ifrån under tryck. Denna teknik använder vi vanligen vid tryck på tyg. Resultatet är enastående jämfört med direkttryck på tyg. Man får högsta möjliga färgdjup, kontraster och skärpa i trycken. Ska du beställa tryckta produkter i tyg ska du absolut höra dig för om det sker med värmetransfer eller inte.

Vanliga produkter som trycks med värmetransfer

Rollups, banderoller, beachflaggor, eventtält, mässväggar, vepor mm.

Material man trycker på

En mängd olika varianter och tjocklekar av polyestertyger.

Screentryck

Denna teknik används vid tryck på produkter som inte kan föras igenom en skrivare. Screentryck utförs genom att stryka på en färg på produkten genom en schablon formad såsom man önskar att trycket ska bli. Denna teknik klarar endast av rena färger. Med det menas färger som inte övergår till annan färg eller ändrar nyans. Dessa färger trycks enligt PMS / Pantone-skalan. För varje färg som ska tryckas krävs en separat schablon.

Vanliga produkter som trycks med screentryck

USB-minnen, logoband och andra promotionprodukter och giveaways.

Material man kan trycka på

I princip alla material så länge ytan är plan - Plast, metall, tyg osv.